NÁPLŇ LEKCÍ

Začátečníky (děti, které jsou přihlášené prvním rokem) čeká program věnovaný ročním obdobím. V prvním i druhém pololetí se naučí:

  • základy pozorování přírody, např. pomocí dalekohledu či lupy s využitím určovacích klíčů
  • způsobu přistupování k přírodě i své bezpečnosti při venkovním bádání
  • zákonitostem přírody a okolního prostředí
  • spolupráci v týmu a sdílení svých potřeb

a to vše především skrze zábavné experimenty, hry a kreativní aktivity.

Pokročilé průzkumnictvo v dalších pololetích při pokračování v kroužku čekají cykly – programy různé tématiky zabývající se např. geologií, cestou kolem světa, přírodními živly a jednotlivými ekosystémy, které nás obklopují. Tyto cykly na sebe volně navazují a jejich výběr ovlivňuje nejen lektor*ka, ale i samo průzkumnictvo.

 

Součástí kroužku jsou i pravidelné emaily, ve kterých po každé lekci lektorstvo informuje rodiče o tom, co se na kroužku dělalo. Součástí emailů bývají i fotografie přímo z kroužku. Lektorstvo je tedy v pravidelném kontaktu s rodiči a umožňuje tak sdílet zážitky z kroužku i u vás doma.

Pololetí 2450 Kč

KONCEPT KROUŽKU

 

“Hrou se děti učí o světě. Hra je jejich práce”.

– psycholožka Laura Markhamová

 

Malý průzkumník přírody (MPP) funguje již od roku 2014. Navazuje na projekt lesní školky Šárynka a rozšiřuje možnosti škol podporovat pobyt dětí v přírodě. Přináší alternativu ke kroužkům, které ve většině případů probíhají v budově školy.

Kroužek neustále obohacujeme o další aktivity, lekce a cykly. Také rozšiřujeme kompetence lektorstva a stavbu kroužku opíráme o mnoho nových studií a znalostí z pedagogiky a ekologie.

O co se opírá koncept kroužku?

  • Zkušenosti z lesní školky
  • Ekologické výukové programy (EVP)
  • Ekopsychologie – pozitivní vliv pobytu v přírodě
    • Zlepšení soustředění
    • Adaptace na podmínky terénu, teploty, …
    • Orientace v prostoru
  • Volná (svobodná) hra
  • Zážitková pedagogika
  • Nenásilná komunikace a respektující přístup k dětem (např. vnímání emocí, bezpečný prostor)
  • Místně zakotvené učení (MZE)
  • Badatelsky orientované vyučování (BOV)

Mimo zaměření na přírodovědné znalosti a dovednosti se na MPP věnujeme také vztahům mezi dětmi a jejich okolím. Spolupráci v týmu podporujeme například tvorbou dohody – pravidel, která průzkumnictvo samo chce dodržovat, aby se na MPP cítilo v bezpečí. Fungování skupiny upevňujeme např. za pomocí stmelovacích her a předávání rolí dětem (např. průzkumník*nice týdne, hlídač*ka dalekohledu, atd.), aby každé dítě dostalo prostor. Zároveň nenabádáme k soutěživosti, ale naopak poukazujeme na sílu kolektivu a vnitřní motivaci.

Kroužek vede děti k tvorbě vztahu k místu a základům pro aktivní občanství v budoucnu.

NA VAŠÍ ŠKOLE KROUŽEK JEŠTĚ NENÍ?

Pokud jste v seznamu výše svoji školu nenašli, a přesto byste chtěli, aby kroužek na vaší škole probíhal, kontaktujte koordinátorku Kamilu Montoya. Řekne vám, jak na to!

Hodnotí kroužek MPP rodiče jako přínosný?

Ano. Díky kvalitnímu programu, osobnímu a nadstandardnímu nasazení paní lektorky a malému kolektivu. Velice oceňuji supervize a individuální přístup k dětem i rodičům, zvlášť, pokud jsou to rodiče průzkumníka se speciálními vzdělávacími potřebami. Ve zkratce: Velice profesionální a zároveň lidské. Děkujeme!

Rodič průzkumníka*ice ze ZŠ Jana Wericha

BADATELSKÉ POMŮCKY

NAŠE OBLÍBENÁ VÝBAVA

Pokud jde o pomůcky, nejčastěji používáme lupokelímky, určovací klíče a další vychytávky potřebné k jednotlivým tematickým hodinám. Pomůcky máme pro děti v rámci kroužku k dispozici zdarma. Nedílnou součástí naší výbavy je i zápisník, do něhož si průzkumníci průběžně zaznamenávají poznatky a zajímavosti. Jeho výhodou je, že se k poznámkám můžeme během roku vracet a reflektovat tak získané znalosti.

Protože se nás rodiče často ptají, kde se dá základní průzkumnická výbava pořídit, zařadili jsme některé důležité kousky do nabídky našeho e-shopu www.ekonakup.cz. Najdou se tu například zvětšovací kelímky tzv. lupokelímky, díky nimž můžeme víc než zblízka pozorovat nejrůznější havěť. Není havěť jako havěť, proto používáme určovací klíče, které nám pomáhají pozorované přírodniny poznat a pojmenovat. Řadu zajímavých informací nacházíme také v nejrůznějších knihách. K nejoblíbenějším mezi průzkumníky patří Příroda České republiky – průvodce faunou. Na našem e-shopu v sekci Děti a příroda rozhodně nepřehlédněte ani lis na květiny nebo sadu razítek listů listnatých stromů.

Ptáci v přírodní zahradě – vějíř

Jak přilákat ptáky do zahrady? Atlas v podobě vějíře do kapsy obsahuje nejen obrázky a informace o 38 druzích ptáků, ale i jejich zpěv.

Sada pro průzkumníka Discovery Basics EK90

Velká sada předmětů pro pozorování, průzkum a orientaci v terénu. Součástí je batoh

Dřeviny v zimě

V přírodě je co objevovat i v chladnějších měsících.

Zvětšující kelímek s dvojitou lupou

Zvětšení: 4x / 2x. Pro děti od 3 do 12 let